Brainstorming

Ötletelés
2018. július 10.

Egy projekt, legyen az a zöldséges kertünk kialakítása vagy a vállalkozásunk arculatának megtervezése, gondos tervezési folyamatot igényel. A tervezést érdemes egy ötletelési fázissal kezdeni, amit más néven brainstorming-nak nevezünk.

A brainstorminghoz szükség van egy papírra, tollra, egy jó kávéra, egy csendes helyre és néhány nyugodt órára, amit csak ennek a folyamatnak szentelhetünk.

Elsőként gondoljuk át, hogy mi a projektünk célja. Amennyiben többen ötletelünk egyszerre, a ráhangolódást akár valamilyen szituációs, asszociációs játékkal is kezdhetjük, aminek a lényege, hogy repkedjenek a gondolatok, az ötletek. Ilyen játék például amikor leírunk egy szót, majd egy új szót, ami az előzőről elsőre eszünkbe jut és így tovább.

A következő lépés, hogy már a valós projektről kezdünk el ötletelni. Itt egyetlen szabály van érvényben, mégpedig az, hogy nincs rossz ötlet. Mindent papírra kell vetni, mert nem tudhatjuk, hogy később mi lesz az, amire építkezni is tudunk.

Jöhet az eddig leírt ötletek, gondolatok értékelése. Fontos, hogy mindent, amit eddig felírtunk, vizsgáljunk meg részletesen, hiszen ha az adott gondolat nem is építhető be a projektünkbe, annak egy-egy eleme hasznos lehet a tervezés során. Az ötleteket pozitív és negatív irányból is érdemes kielemezni, nézzük meg milyen előnyökkel járhat a megvalósítás vagy milyen akadályokba ütközhetünk egy adott lehetőség kiválasztása során. Ahhoz, hogy a következő fázisba léphessünk, körülbelül 5-10 ötletre kell redukálni a összegyűjtött lista elemeit, ennyi már elegendő ahhoz, hogy körvonalazódjon a projektünk.

Végül elérkezünk a döntéshez. A pro és kontra érvek mellett vizsgálnunk kell olyan tényezőket is, mint a meglévő erőforrások, eszközök, határidők, munkaerő, megtérülés, marketing, előzőleg meghatározott célok és elvárások. Ezek mind együttesen játszanak szerepet projektünk megvalósításában.

Az alábbi infografika segíthet abban, hogy ötletelés közben kreatívak maradjunk. Érdemes megfogadni a lista ajánlásait, mert nem csak a tervezésre, hanem általánosságban az életre is jellemzőek.

29 Ways to Stay Creative

Forrás: Visually